Joulunodotusta roomalaisittain

Noora Tupamäki
Instituutin CIMO -harjoittelija

Blogi_joulu_joulupukki-1
Joulupukki vastaanottamassa kaupan ovella.

Joulukuu on jo pitkällä yli puolivälin, mutta viime viikkoina me toimiston väki olemme useaan otteeseen syöneet lounasta Villa Lanten terassilla. Suomalaiseen talveen tottuneesta ajatus joulusta tuntuu vielä kaukaiselta, kun lämpömittari nousee viiteentoista asteeseen ja ympärillä näkyy vihreää nurmikkoa ja palmuja. Lähestyvästä juhlasta kertovat kuitenkin lukuisat joulukoristeet ja värivalot ikkunoissa, parvekkeilla, kaduilla ja pihoilla. Tänä talvena muodissa tuntuvat olevan vilkkuvat värivalot, sekä erilaiset puhallettavat joulupukit ja lumipallot. Suomesta tuttua naapurien välistä kilpavarustelua näkyy vähemmän, ja roomalainen tyyli on hillitty, jos ei koristeiden laadussa, niin ainakin niiden määrässä.

Blogi_joulu_sanpietro
Piazza San Pietron joulukuusi on monta kymmentä metriä korkea.

Vaikka joulunodotus perinteisesti alkaa Immacolata concezione –pyhän aikaan 8.12., alkoivat jouluvalot ja koristeet ilmestyä Rooman katukuvaan jo marraskuun lopulla. Ja vauhti kiihtyy. Joka aamu huomaan uusien joulupukkien kurkkaavan kauppojen ovista ja ikkunoista Pratin kaupunginosasta Gianicolo-kukkulalle kulkevan työmatkani varrella. Sen upein, tai ainakin mahtavin joulukoriste on piazza San Pietron huikean korkea joulukuusi, joka on koristeltu arvonsa mukaisesti täpötäyteen joulupalloja. Kuusen viereen on jo parin viikon ajan ollut rakenteilla perinteinen jouluseimi, jonka paljastamista saadaan vielä odottaa. Lanten väen kesken onkin arvailtu, ehditäänkö seimeä lainkaan näkemään ennen joulupäivää. Hyvää kannattaa varmasti odottaa, ja seimi tulee koristamaan aukiota pitkälle tammikuuhun saakka.

Blogi_joulu_karuselli
Piazza Navonan karuselli.

Toinen varma joulun merkki ovat joulumarkkinat, joita on myös Roomassa, mutta Keski-Eurooppaa pienemmässä mittakaavassa. Tänä vuonna tosin suurinta, Piazza Navonalla järjestettävää toria ei avattu kojunpitäjien ja kaupungin riitojen vuoksi. Viime vuosina torin perinteiset, artisaanityönä tehdyt joulukoristeet ja –ruoat ovat saaneet väistyä muovisen halpatuotannon tieltä. Sen sijaan aukiolla on lapsille järjestettyä ohjelmaa karusellin ja ongintakojujen muodossa, jotka nekin ovat jokavuotinen näky joulun aikaan.

Myös Suomen Rooman Instituutissa ollaan joulutunnelmissa. Toimiston sähköposti ja postilaatikko täyttyvät joulutervehdyksistä ja etupihan pensaat on koristeltu jouluvaloin. Tarkkasilmäinen ohikulkija voi myös huomata joulupukin kurkkaavan puutarhasta. Villa Lante ei hiljenny jouluksikaan, vaan osa huoneista on asuttuina pyhien läpi.

Blogi_joulu_villa lante
Villa Lantekin on saanut jouluisen koristelun.

Valkoista joulua Roomaan on turha tänä vuonna odottaa, mutta sekään ei ole tavatonta. Viimeksi lunta nähtiin vuonna 2012, ja sitä ennen vuosikausia sitten. Tarkkoja vuosilukuja kysyttäessä vastaus riippuu siitä keneltä kysytään, Villa Lanten lähteiltä saatiin tietoja sekä 80- että 90-luvuilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: