Kirsi Salonen
Historian, kulttuurin ja taiteidentutkimuksen laitos, Turun yliopisto.
Villa Lante on kohtauspaikka, jossa suomalaiset tieteen ja kulttuurin edustajat saattavat törmätä toisiinsa sekä muualta Roomaan tulleisiin hengenheimolaisiinsa. Lanten käytävillä, keittiössä, kirjastossa, parlatoriossa ja terassilla voi vaihtaa kuulumisia vanhojen tuttujen kanssa tai tutustua aivan uusiin kiinnostaviin lantelaisiin. Mutta Lantessa ja Roomassa ei törmää ainoastaan nykyihmisiin ja kollegoihin, vaan siellä vieraillessa saattaa tutustua tutkimuksen merkeissä myös menneiden aikojen hahmoihin: kaksikasvoiseen Janus-jumalaan tai vaikkapa Baldassare Turiniin, kuten minulle kävi lokakuisella Rooman-vierailullani.
Toscanalaissyntyinen Baldassare Turini on Villa Lanten historian tärkein henkilö, huvilan rakennuttaja. Oikeusoppinut Baldassare Turini saapui Roomaan kardinaali Giovanni de’Medicin seurueessa. Giovanni nousi vuonna 1513 pyhän Pietarin istuimelle ja valitsi itselleen nimen Leo X (paavina 1513–1521). Turinin ura katolisen kirkon piirissä urkeni, kun tuore paavi nimitti uskollisen seuralaisensa paavilliseksi datariukseksi.
Datarius oli yksi paavillisen hovin eli kuurian tavoitelluimmista arvoviroista, sillä siihen sisältyi tärkeän aseman lisäksi myös merkittäviä tulonlähteitä. Borgia-sukuun kuulunut paavi Calixtus III (paavina 1455–1458) antoi nimittäin paavilliselle datariukselle oikeuden periä kanonista oikeutta vastaan rikkoneilta henkilöiltä compositioiksi kutsuttuja maksuja. Maksut liittyivät henkilöiden paavilta tekemiensä rikosten vuoksi anomiin synninpäästöihin.
Oma törmäämiseni Baldassare Turini kanssa koskee nimenomaan datariuksen viran hoitamista. Suurin osa compositio-maksuista liittyi nimittäin tutkimaltani katolisen kirkon ”katumustuomioistuimelta”, penitentiariaattivirastolta, anottuihin synninpäästöihin. Penitentiariaatista saatu armonosoituskirje ei ollut voimassa ennen kuin synnintekijä oli sopinut datariuksen kanssa maksun suuruudesta ja maksanut sovitun summan hänelle.
Sekä penitentiariaattiviraston arkistossa että Vatikaanin Salaisessa Arkistossa on asiakirjoja, jotka kertovat penitentiariaatin asiakkaiden suorittaneen Baldassare Turinille compositio-maksuja. Arkistolähteissä olevat viittaukset Turinista maksujen vastaanottajana alkavat vuonna 1519, jolloin Villa Lanten rakennustyöt olivat ilmeisestikin jo käynnistyneet. Kun tiedämme, että osa paavillisen kuurian tuloista päätyi yleensä niitä vastaanottaneiden henkilöiden hyväksi, saattaa olla, että osa penitentiariaattiviraston asiakkaista on myös kantanut kortensa kekoon Villa Lanten rakennuskustannuksien kattamisessa.
Penitentiariaatin asiakkaana on vuoden 1519 jälkeen ollut ainoastaan yksi nykyisen Suomen alueelta kotoisin ollut henkilö, Naantalin birgittalaisluostarin veli Henricus Johannis. Henricus ei kuitenkaan ollut syyllistynyt mihinkään rikokseen, jonka johdosta hän olisi joutunut suorittamaan compositio-maksua. Meillä ei siis ole todisteita siitä, että suomalaiset kristityt olisivat olleet kartuttamassa Villa Lanten rakennuskassaa.