Yksityistä ja julkista tilaa Villa Lantessa

Heta Björklund
Projektisihteeri / Public and Private in the Roman House -projekti

Public and Private in the Roman House -projekti (romanhouse.org) järjesti kolmannen kansainvälisen konferenssinsa 7.-8.11.2014 Suomen Rooman-instituutissa Villa Lantessa. Konferenssi jatkoi projektin kahden edellisen konferenssin (New York 2012, Helsinki 2013) asettamien teemojen käsittelyä: julkisen ja yksityisen tilan rajanvetoa roomalaisessa maailmassa.

Kaksipäiväisen konferenssin keynote-puhujana oli tohtori Joanne Berry (University of Swansea). Muut puhujat saapuivat Iso-Britanniasta, Italiasta, Saksasta, Israelista, Hollannista, Suomesta, Ruotsista, Yhdysvalloista ja Kreikasta.

Antero Tammisto (Helsingin yliopisto), Domenico Esposito (Freie Universität Berlin) ja Fanny Kärfve (Lund University) esittelivät maalausten ja mosaiikkien roolia yksityisen ja julkisen tilan jakajina. Thomas Staub (Lund University), Robyn Veal (University of Cambridge) sekä Stefano Iavarone (Università di Napoli ”L’Orientale”) pohtivat infrastruktuurin, lämmityksen ja vesi- ja viemäröintijärjestelmien rakentamisen yksityisyyttä ja julkisuutta.

Puutarhojen ja peristyylien yksityisyys ja julkisuus sekä käyttö talon jatkona ja talon omistajan statuksen esittelemisessä oli teemana Summer Trentinin (Metropolitan State University of Denver), Rona-Shani Evyasafin (Israel Institute of Technology) ja Mieke Paulsenin (Rutgers University) esitelmissä.

Mantha Zarmakoupi (National Hellenic Research Foundation) ja Fabiana Battistin (Università degli Studi della Tuscia) keskittyivät yksityistaloihin Napolinlahden ulkopuolella, kun taas Juhana Heikonen (Aalto University) esitteli San Clementen basilikan rakennushistoriaa ja Kaius Tuori (Helsingin yliopisto) käsitteli hallinnollisia ja oikeudenkäytön tiloja. Talojen yläkertojen, sivuhuoneiden ja taloon liittyneiedn tilojen käyttö oli James Andrewsin (Castelporziano Laurentine Shore Project) ja Miko Flohrin (Leiden University) aiheena.

Villa Lante tarjosi upeat puitteet esityksille ja keskustelulle. Tauoilla kahvin, keksien ja italialaisten leivosten lomassa pystyi ihailemaan loggiasta aukeavaa näkymää Rooman yli. Illan hämärän laskeutuessa samaa näkymää tähdittivät kaupungin valot. Korkeat plataanit varjostivat matkaa miellyttävästi palatessa Villa Lanteen lounaalta Scarponesta ja illalliselta Al Pompieresta.

Konferenssin osallistujat Villa Lanten edessä

Konferenssin osallistujat Villa Lanten edustalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: