SUOMEN ROOMAN-INSTITUUTIN ARKKITEHTIOPISKELIJAKURSSI GRAND TOUR 2019 ELI GT-2019

Juhana Heikonen, kurssin vetäjä, TkT, arkkitehti SAFA, FM

Bolognan Santa Stefanossa piirtämässä

Arkkitehtiopiskelijoilla on pisimmät perinteet suomalaisten opintomatkoista Italiaan. Tätä perinnettä osaltaan jatkaa instituutin vuodesta 2009 lähtien järjestetty Grand Tour -kurssi. Kurssi on kaksiosainen, joista ensimmäinen osa järjestetään Tammisaaressa viikon pituisena intensiivikurssina noin 20:lle  Aallon, Tampereen ja Oulun arkkitehtiopiskelijalle. Kurssin toinen osuus Italiassa järjestetään seitsemälle tämän intensiivikurssin suorittaneelle opiskelijalle.

Intensiivikurssin ohjelmassa 3.6.-9.6. oli pääosin luentoja antiikin vaikutuksesta länsimaiseen arkkitehtuuriin, joista vastasivat allekirjoittaneen lisäksi professorit Margareta Steinby, Aino Niskanen, Olli-Paavo Koponen ja lehtori Kristo Vesikansa sekä FT:t Samuli Simelius että Juha-Heikki Tihinen. Tämän lisäksi ohjelmaan sisältyi etukäteen luetun kirjallisuuden (Vitruvius: De Architectura ja Summerson: Language of Classical Architecture) käsittelyä ryhmätyöskentelynä ja ohjattuja piirustusharjoitustöitä. Intensiivikurssilla opiskelijat suorittivat lisäksi johdetun ekskursion ympäristön ruukinkartanoihin, Hankoon ja Raaseporin linnaan. Tammisaaren vanhaan kaupunkiin tutustuttiin arkkitehti Yrjö Sahlstedtin johdolla.

Intensiivikurssille osallistui yhteensä 19 opiskelijaa. Näistä jatkokurssille Italiaan valittiin Eero Ilvessalo (A), Mia Norrmén (A), Hilda Uusitalo (A), Justiina Mäenpää (A), Ville Pääkkönen (TY), Anselmi Moisander (TY) ja Silja Rojola (OY). Jatkokurssin matka Italiaan toteutettiin ensimmäistä kertaa matkustamalla maitse ja meritse. Valinta liittyi osaltaan nykyiseen keskusteluun hiilijalanjäljen pienentämisestä, mutta toisena motiivina oli simuloida menneisyyden arkkitehtiopiskelijakursseja, jotka lähinnä taloudellisista syistä matkustivat maitse, kokien samalla hitaan, mutta arkkitehtuuriltaan ja maisemiltaan vaihtelevan lähestymisen Italiaan.

Grand Tour 2019 käynnistyi sunnuntaina 11.9.2019 Vuosaaren konttisatamasta Finnlinesin Finnladylla. 36 tuntia myöhemmin GT-2019 saapui Travemündeen, josta jatkettiin vielä Hampuriin yöpymään. Seuraavana aamuna matka jatkui läpi koko Saksan Müncheniin, jossa rinkat jätettiin rautatieaseman matkatavarasäilytykseen junanvaihtoa varten. Vaihtoaika hyödynnettiin tutustumalla lähellä sijaitsevaan Glyptoteekkiin, Propyleiaan ja Antikensamlungeniin, jotka Baijerin kuningas Ludvig I tilasi hoviarkkitehdiltaan Leo von Klenzeltä sitomaan antiikkia ja Baijeria lähemmäksi toisiaan. Olihan Ludvig I:n poika Otto juuri valittu itsenäistyneen Kreikan ensimmäiseksi kuninkaaksi. Pienen kaupunkikierroksen jälkeen GT-2019 palasi rautatieasemalle ja astui Österreichische Bundesbahnin yöjunaan määränpäänään Verona.

GT-2019 ÖBB:n yöjunassa

Olin hieman epäilevä, olisiko maitse matkustaminen kurssin kannalta liian raskasta, mutta epäilykseni osoittautuivat aiheettomiksi. Jos itse siirtymisen kahden pisteen välillä ottaa osaksi opetusta, on se korkeammista kustannuksistaan huolimatta perusteltua ja suositeltavaa muidenkin arkkitehtuurin opintomatkojen kohdalla. Ehdottomana bonuksena on mahdollisuus välttää ainakin omasta sydämeni pohjasta vihaamani lentokentät ja niiden muodollisuudet.

Seuraavana  aamuna, junan kierrettyä Alpit yöllä ja auringon noustessa Veronassa 14.8., GT-2019 lähti välittömästi skissailemaan antiikin ja keskiajan Veronaan. Tehokkaan päivän aikana skissejä kertyi tärkeimmistä kirkoista, amfiteatterista ja riemukaaresta. Veronan sijainti pohjoisessa on siinä mielessä otollinen, että sieltä käsin GT-2019 pystyi tekemään seuraavana päivän pistoiskun Venetsiaan biennaleen. Biennale ei tietenkään jäänyt Venetsian ainoaksi kohteeksi, vaan kurssi taittoi jalan kaupungin tärkeimmät kohteet.

Keskipäivällä 16.8. GT-2019 matkusti junalla seuraavaan asemapaikkaansa Bolognaan. Bolognan arkkitehtonisesti tärkeimmät nähtävyydet eivät ole kirkkoja tai antiikin raunioita, vaan laskutavasta riippuen noin 40km arkadeja. Toki ohjelmaan sisältyivät tärkeimmät kirkot, kuten Santo Stefanon keskiaikainen kirkkokompleksi. Seuraavat kolme yötä sijoittuivat enemmän tai vähemmän Euroopan vanhimman yliopistokaupungin suojattuun katutilaan, campuksen baareja unohtamatta. Aiempienkin GT-kurssien suosima opiskelijabaari Piazza Verdillä sai tästäkin kurssista asiakkaansa. Jossain vaiheessa iltaa baarimikot kieltäytyivät myymästä Aperol Spritzejä, koska niiden valmistaminen on liian aikaa vievää paikan ollessa täynnä asiakkaita. Henkilökunta päätyi kuitenkin ehdottamaan, huomattuaan kurssin skissailevan juomiensa lomassa, poikkeuksellista ratkaisua. Jos kurssi piirtäisi henkilökunnasta ryhmämuotokuvan, saisi kurssi litran Sprtiziä vaihtokauppana. Kurssi lopulta neuvotteli hinnaksi kuitenkin kaksi litraa ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Bolognalaisessa opiskelijabaarissa piirtämässä baarin omistajia

Bologna ei kuitenkaan ollut seuraavien päivien ainoa kohde, vaan sieltä käsin käytiin myös Parmassa ja Ravennassa. Viimeistään tässä vaiheessa kurssille selvisi, kuinka erilaisia luonteeltaan Italian vanhat kaupungit ovat. Parmaa luonnehtii parhaiten upea romaniikkaa edustava Duomo ja sen kastekappeli. Ravennaa taasen sen tärkeät varhaiskristilliset kirkot mosaiikkeineen.

Tehtyään matkaa viikon, GT-2019 saapui Villa Lanteen 19.8. Välittömästi saavuttuaan kurssi sai instituutin intendentin Simo Örmän luennon itse historiallisesta talosta, jota kurssi tulisi pitämään tukikohtanaan seuraavat kolme viikkoa. Ensimmäisen viikon aikana kurssi tutustui Aurelianuksen muurien sisäpuoliseen arkkitehtuuriin antiikista nykypäivään. Elokuun ollessa kuumimmillaan, matkaan lähdettiin joka päivä jo klo 08:00, koska keskipäivän helle koituisi liian rankaksi. Riittävän lounastauon jälkeen ja kirkkojen uudelleen avauduttua kurssille, sekä piirustusvihkojen sauhuttua, Lanteen palattiin päivittäin vasta illansuussa. Päivien ohjelmien nimet olivat esimerkiksi ”Varhaiskristillinen Aventinus ja Caelius”, ”Forum Romanum ja Keisarifoumit” tai ”Kovennettu barokkikirkkokierros”.

San Carlinossa Roomassa

Ensimmäisen Rooman viikon jälkeen GT-2019 suuntasi kaupungin ulkopuolelle, kuten instituutin johtajan Arja Karivieren tutkimuskohteeseen Ostiaan. Ohjelmaan kuuluivat myös Mussolinin EUR, Hadrianuksen huvila, Villa d’Este Tivolissa ja Garbatellan asuinalue (TkT Anu Koponen kanssa). Samalla viikolla tutustuttiin myös instituutin tutkijalehtorin FT Elina Pyyn johdolla Augustukseen ja Ara Pacikseen. Yhtenä tärkeänä tehtävänä oli myös arkkitehtiopiskelijoiden perinteinen askelmittauspiirustus, joka tällä kertaa toteutettiin Piazza Matteilla. Piazzankeskipisteenä on Giacomo della Portan ja Taddeo Landinin Fontana delle Tartarughe, jonka keskellä on neljä alastonta efebiä (kreikkalainen sotapalvelustaan suorittava nuori mies), jotka auttavat neljää kilpikonnaa suihkulähteen ylimpään altaaseen. Tällä piazzalla laadittiin päivän aikana piirustuksina kaikki julkisivut, asemapiirros ja leikkaus.

Piirtämässä Liberan Palazzo dei Congressia EUR:issa
Villa d’Estessä
Valmistautumassa askelmittaamaan Piazza Matteita

Viimeisellä viikolla suoritettiin perinteinen retki Pompejiin ja Paestumiin, mutta tällä kertaa Barin, Leccen, Taranton ja Napolin kautta. Näiden viiden päivän aikana teemat olivat normannien romaniikka, etelän runsas barokki, Magna Graecia, antiikin domukset ja Napolin kaoottisuus. Kurssin palattua Roomaan hypättiin välittömästi seuraavana päivänä uudelleen bussiin ja nautittiin kurssin viimeisenä virallisena ohjelmana Simo Örmän legendaarisesta Etrurian kierroksesta.

Palazzo San Felicessä Napolissa

GT-2019 kulki laivalla, junilla ja busseilla halki Euroopan Italiaan ja itsensä Italian melkein kokonaan pohjoisesta etelään ja takaisin. Matkakilometrejä maalla kertyi kuudettatuhannetta ja piirustuksia neljättäsataa. Askelmittarin mukaan jalan taitettuja kilometrejä kertyi lisäksi noin 400. Aikaisempien vuosien tavoin piirustuksista on tarkoituksena järjestää näyttely Helsingissä ja julkaista siihen liittyvä piirustus- ja matkapäiväkirja. Tämän blogin lukijat saavat myöhemmin kutsun avajaisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: