Grand Tour, ensimmäinen etappi Tammisaari

Tiia Anttila
Oulun yliopisto

Vietin viime viikon Grand Tour 2015-2016 -arkkitehtiopiskelijakurssin Tammisaaren osuudella. Viikko oli kokonaisuudessaan mieleenpainuva ja ehdottoman intensiivinen opintokokonaisuus. Kun lähes kaksikymmentä arkkitehtiopiskelijaa laitetaan saman katon alle seitsemän päivän ajaksi ajatuksella suunnitellun ohjelman ääreen kuuntelemaan asiantuntevia luennoitsijoita, syntyy nähtävästi loistava yhteishenki ja loputtomasti mielenkiintoisia keskusteluja.

Kurssin aikana käytiin läpi Margareta Steinbyn ja Aino Niskasen luotsaamina arkkitehtuurin historian lyhyt oppimäärä antiikista nykypäivään. Tero Laaksosen johdolla piirrettiin Tammisaaren kaduilla vesisateessa. Opa Koponen ja Anna-Maija Ylimaula esittelivät meille oman Roomansa, lukipa Ylimaula meille jopa novellin kokoelmastaan. Me opiskelijat tutustuimme etukäteen Vitruviuksen kymmeneen klassikkokirjaan arkkitehtuurista, ja Vitruviuksen tekstejä käsiteltiin vapaan keskustelun muodossa niiden relevanssia ja kiinnostavuutta pohdiskellen. Suomen Rooman instituutin Eeva-Maria Viitanen ja Laura Nissin luennoivat Herculaneumista ja Pompejista ja kertoivat myös instituutin toiminnasta. Lisäksi jalkauduimme maastoon mittauspiirustusten ja erilaisten kenttäkäyntien muodossa.

Tällaisia kaikista Suomen kolmesta arkkitehtikoulusta opiskelijoita kokoavia kursseja on tarjolla todella vähän, mikä näkyy myös kurssille hakevien määrässä. GT-kurssin kaltainen opintokokonaisuus on hyvä tilaisuus tutustua tarkemmin Suomen Rooman instituutin toimintaan, arkkitehtuurin historiaan ja sen vaikutukseen nykyarkkitehdin maailmassa, mutta myös muihin opiskelijoihin muista suomalaisista kouluista.

Syitä lähteä tällaiselle kurssille on varmasti yhtä monia kuin meitä opiskelijoitakin; jonkun kohdalla GT-kurssille veti yleinen kiinnostus arkkitehtuurin historiaa kohtaan, toisen kohdalla rakkaus Italiaan tai Roomaan. Uskoisin meistä jokaisen myös siksi saaneen kurssista irti erilaisia asioita, joita hyödyntänemme tulevaisuudessa jokainen tavallamme. Varmasti jokainen meistä sai kurssilta jonkinlaisen sysäyksen kohti antiikkia, halun tutustua arkkitehtuurin historiaan vielä tarkemmin, tilaa omille pohdinnoille ja ajatuksille.

Kurssilta jäi meistä jokaiselle varmasti mieleen erilaisia asioita; toiselle vaikkapa humanistin velvollisuuksista ja sivistyneen ihmisen onnellisuudesta luennoinut Thomas Thesleff, toiselle Tero Laaksosen asiantunteva taiteellinen ohjaus, toiselle viimeisen päivän maastokäynnit Hangossa, Fiskarsissa, Mustiossa, Fagervikissä ja Raaseporissa, jollekulle kenties aurinko Tammisaaren puisessa vanhassa kaupungissa, tai omenankukat toukokuun auringossa. Toivottavasti meistä jokainen löysi kurssilta sitä mitä minäkin; yleistä inspiraatiota, niin elämään kuin työhönkin.

Suuri kiitos IRF:lle laadukkaasta kurssista ja mahtavasta viikosta Tammisaaressa

GT-kurssilaiset ryhmäkuvassa, jonka on ottanut kurssin vetäjä Juhana Heikonen
GT-kurssilaiset ryhmäkuvassa, jonka on ottanut kurssin vetäjä Juhana Heikonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: