Tieteellisen kurssin tunnelmia

Antiikin- ja keskiajantutkimuksen tieteellisen kurssin 16.2.-10.5.2015 osallistujat

Eräänä aurinkoisena maanantaina viime helmikuussa instituutissa kokoonnuimme yhteen me seitsemän korkeakouluopiskelijaa viettääksemme yhdessä kolme intensiivistä kuukautta antiikin- ja keskiajantutkimuksen tieteellisellä kurssilla johtaja Tuomas Heikkilän sekä Ria Bergin ja Simo Örmän ohjauksella. Me kurssilaiset edustimme eri yliopistoja ja oppiaineita: tulimme Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoista, ja olimme erikoistuneet vaihtelevasti antiikin ja keskiajan historiaan, latinalaiseen filologiaan tai vanhan testamentin tutkimukseen.

ryhmä
Kurssilaiset ja kurssin vetäjät tervetuliaisseminaarin jälkeen. Ylärivi vasemmalta oikealle: Tuomas Heikkilä, Simo Örmä, Jenna Kärkkäinen, Saku Pihko, Anna-Maria Wilskman, Holger Kaasik, Ria Berg. Alarivi vasemmalta oikealle: Kaisa Vaittinen, Saara Penttinen, Jasmin Lukkari.

Kurssin hakuilmoitus lupasi seuraavaa: ”Kurssin punaisena lankana on tarkastella historiaa ja jatkumoita ajanlaskun, ajan hallitsemisen ja jäsentämisen näkökulmasta. Kurssilla perehdytään parhaitten asiantuntijoitten opastamana Rooman historiaan ja vaikutukseen antiikista keskiajalle sekä menneisyydentutkimuksen erilaisiin lähteisiin ja menetelmiin. Kokonaisuus kattaa pitkän ajallisen kaaren ajanlaskumme alusta 1500-luvulle. Osanottajat tekevät aitoa tutkimusta ja laativat tieteellisen tutkielman erikseen sovittavasta aiheesta”. Ja juuri tätä kurssi meille tarjosi. Kolmen kuukauden aikana näimme lukemattomat määrät antiikin ja keskiajan kalentereita, aurinkokelloja ja muita ajan hallitsemisen tai jäsentämisen välineitä. Myös jokaisen kurssilaisen tieteellinen tutkielma liittyi jotenkin aikaan.

kalenteri1
Seinään maalattu keisariajan alun kalenteri roomalaistalon jäänteissä Santa Maria Maggioren alla. Tässä nähtävissä lokakuu.
kalenteri2
Augustuksen aikaisen kalenterin tammikuun viimeiset päivät.
obeliski
Augustuksen ”aurinkokellon” osoittimena toiminut obeliski varjoineen.
Augustuksen "aurinkokellon" mahdollisen kellotaulun massiivisen meridiaanilinjan palanen erään baarin kellarissa.
Augustuksen ”aurinkokellon” mahdollisen kellotaulun massiivisen meridiaanilinjan palanen erään baarin kellarissa.

Tutkimustyössämme pääsimme hyödyntämään Rooman kattavaa tieteellisten kirjastojen valikoimaa.

Biblioteca Angelica
Biblioteca Angelica

Kurssin parasta antia oli ryhmän monipuolisuus, jonka ansiosta yhdistetty asiantuntemuksemme antiikista ja keskiajasta oli erittäin monipuolinen. Tällaisessa ryhmässä oli helppoa laajentaa yksilöllistä osaamistaan uusille alueille ja aikakausille. Kurssiohjelmaan sisältyikin erittäin monipuolisesti kohteita etruskien ajasta keskiajan loppuun, sillä Rooman historiaa käsiteltiin jatkumona ja tasapuolisesti sen eri aikakausina.

etruskit
Etruskien haudoissa Vulcissa.
Forum Romanum
Forum Romanum
Ostia Antican doliumit
Ostia Antican doliumit
Monte Testaccio, roomalaisten amforakaatopaikka.
Monte Testaccio, roomalaisten amforakaatopaikka.
"Livian talo" Palatiumilla
”Livian talo” Palatiumilla

Antiikinaikaisista uskonnoista tutustuimme erityisen hyvin Mithran kulttiin. Rooman kaupungista löytyykin runsaasti kultille omistettuja mithraeumeja.

mithra1
Barberini Mithraeum

Myös muinaisessa Ostiassa oli runsaasti mithraeumeja.

mithra2
Felicissimuksen mithraeumin keskikäytävä, jossa nähtävissä kultin seitsemän initiaatioastetta.

Tieteellisen tutkielman laatimisen, luentojen, museovierailujen ja Rooman alueen arkeologisten kohteiden lisäksi kurssiohjelmaan sisältyi kolme kauaskantoisempaakin matkaa. Ensin kurssilaiset kävivät tutustumassa Suomen Rooman ja Ateenan -instituuttien yhdessä järjestämään arkeologiseen kaivaukseen Sisilian Naxoksessa. Tämän jälkeen pääsimme kokonaiseksi viikoksi kiertämään Pugliaa instituutin minibussilla: matkan saldoksi tuli 12 eri kaupunkia 6 päivässä. Viimeinen matka oli tietenkin perinteinen vierailu Pompeijiin ja Napoliin.

taormina
Taorminan kreikkalaisen teatterin takaseinä ja Etna-tulivuori Sisiliassa.
naxos
Suomen Ateenan-instituutin johtaja Jari Pakkanen kertomassa Naxoksen kaivausprojektista Sisiliassa.
Puglian retkellämme seurasimme suurin piirtein muinaisen roomalaisen Via Appian reittiä, joka kulki Roomasta Brundisiumiin (nyk. Brindisi).
Puglian retkellämme seurasimme suurin piirtein muinaisen roomalaisen Via Appian reittiä, joka kulki Roomasta Brundisiumiin (nyk. Brindisi).
Runoilija Horatiuksen Venusian (nyk. Venosa) synnyinseuduilla. Näkymä maaseudulla sijainneen majatalomme takapihasta.
Runoilija Horatiuksen Venusian (nyk. Venosa) synnyinseuduilla. Näkymä maaseudulla sijainneen majatalomme takapihasta.
Kolmas retkemme suuntasi Pompeijiin, missä asiantuntijaoppaanamme toimi Ria Berg.
Kolmas retkemme suuntasi Pompeijiin, missä asiantuntijaoppaanamme toimi Ria Berg.

Vuonna 1968 kuolleelle Padre Piolle omistettu monumentaalinen pyhiinvaelluskeskus San Giovanni Rotondossa osoitti, kuinka kristinuskoon liittyvät pyhimyskultit ja pyhiinvaellusperinne ovat nykypäivänäkin erittäin suosittuja ja ajankohtaisia.

padrepio
Padre Pion pyhiinvaelluskeskus

Matera, yksi UNESCON maailmanperintökohteista ja Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019 on yksi vanhimmista ihmisasutuksen keskuksista, jonka kallioon kaivetuissa asumuksissa on asunut ihmisiä jo 12000-luvulta eaa. lähtien. Ja asutaan yhä, kuten näkyy.

matera
Matera

Tutkimustyön ja retkien väliin jäänyt vähäinen vapaa-aika käytettiin Roomasta nauttimiseen, lähialueilla vierailuun ja tietenkin vappujuhlan järjestämiseen.

Perinteikäs vappujuhla Villa Lantessa.
Perinteikäs vappujuhla Villa Lantessa, Herman Liikasen lakitus
vappu2
Vappujuhlan osanottajia
näkymä
Rooman neljä vuorokaudenaikaa Villa Lanten terassilta nähtynä.

Intensiivisten kolmen kuukauden jälkeen kiitimme instituuttia ja kurssiporukkaa upeasta kurssista, ja hyvästelimme Rooman haikein mielin mutta huomattavasti viisastuneina.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: