Eeva-Maria Viitanen
Säätiön Institutum Romanum Finlandiae asiamies
Wihuristi 1998-1999
Maaliskuun 3. päivänä 1988 saavuin ensimmäisen kerran Roomaan antiikintutkimuksen johdantokurssille osallistuakseni. Silloin tein matkan junalla Euroopan halki ja yöjuna saapui Roma Tiburtinan asemalle aamuyöllä. Onnistuin seikkailemaan ensin Monteverdeen ja sitten vielä Villa Lanten eteen, jossa odottelin kohteliaasti (ja pelokkaasti) noin klo 7 saakka ennen kuin soitin ovikelloa (auringonnousu Rooman yllä oli hieno). Kului hetkinen ja sitten Villa Lanten pääovi avautui: siellä seisoi vaaleansinisessä kangaspyjamassaan Timo Sironen, lukukauden 1987–1988 Wihurin stipendiaatti ja ensimmäinen henkilö, jonka olen koskaan tavannut Suomen Rooman-instituutissa. Joitain hetkiä elämässään ei vain koskaan unohda.

Säätiö Institutum Romanum Finlandiae ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto ovat jakaneet nuorelle tutkijalle – perinteisesti tohtorikoulutettavalle – tarkoitettua Wihurin stipendiä vuoden työskentelyyn Roomassa vuodesta 1965 lähtien. Wihurin stipendi täyttää siis kunnioitettavat 50 vuotta ja on sellaisena melko ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa tiedemaailmassa. Stipendin on saanut 44 henkilöä (alkuaikoina sama henkilö saattoi saada stipendin useamman kerran), joiden nimet ovat varsin tuttuja suomalaisesta humanistisesta ja varsinkin antiikintutkimuksesta: Unto Paananen, Heikki Solin, Paavo Castrén, Eva Margareta Steinby jne. Monet Wihuristit tutkijan ura on tuonut myös takaisin instituuttiin osaksi sen henkilökuntaa. Roomasta muodostuu vuoden aikana ikuinen ystävä ja toinen koti, johon on aina ihana palata.
Wihuristi on olennainen osa instituutin elämää. Wihuristille on varattu tutkijaresidenssin huoneista Gavina, joka on varustettu pikku keittiöllä ja omalla kylpyhuoneella. Hän osallistuu usein kurssien ja/tai työryhmän opetukseen ja muuhun toimintaan. Wihuristin yhtensä tehtävänä on perinteisesti ollut myös oven avaaminen omituisiin aikoihin taloon saapuville kuten tuolloin 1988. Oma Wihurin kauteni lukukaudella 1998–1999 oli sikäli poikkeuksellinen, että en asunut Villa Lantessa sen remontin takia. Sen sijaan jaoin huoneiston toisella puolella kaupunkia Tampereen yliopiston projektin historiantutkijoiden kanssa – tuttuja aikaisemmilta instituuttivierailuilta tietysti.

Mutta millaisia muistoja Wihuristeista on jäänyt mieliin 50 vuoden ajalta? Stipendin juhlavuoden kunniaksi toivomme, että uudet ja vanhat Wihuristit sekä muut lantelaiset muistelisivat omia Wihurin vuosiaan ja kokemuksiaan Wihuristeista. Otamme vastaan kaikenlaisia muisteloita, tekstejä ja kuvia ja kokoamme niistä instituutin verkkosivuille näyttelyn. Keräyksen satoa esitellään myös Wihurin stipendin 50-vuotisjuhlassa Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevassa teatterimuseossa 19.11.2015 – varatkaa tuo ilta tähän tarkoitukseen!

Sähköiset muistelot ja kuvat yms. aineistot voi toimittaa allekirjoittaneelle eli instituuttia ylläpitävän Säätiön Institutum Romanum Finlandiae asiamiehelle, Eeva-Maria Viitaselle (asiamies[at]irfrome.org) tai apulaisasiamies Laura Nissinille (nissin[at]irfrome.org). Muunkinlaisia aineistoja otetaan vastaan, mutta niiden käsittelystä, palauttamisesta yms. kannattaa olla etukäteen yhteydessä. Muistot vastaanotetaan mielellään viimeistään 9.11.2015!